zondag 31 augustus 2014

Inrichting/organisatie - mijn klaslokaal 2014/2015


  
Wat is het toch heerlijk om in je eigen lokaal te rommelen, na te denken over het komende schooljaar en je checklist langzaamaan kleiner te zien worden. Nu ben ik dan echt helemaal klaar voor de eerste schooldag. 
Enorm trots en tevreden ben ik met het resultaat! Ik heb er zin in. Heel erg veel. Ik hoop mijn leerlingen ook :)




Klassenmanagement - plattegrond


Super tip van mijn vriendinnetje juf Marieke! Met behulp van deze herbruikbare bookmarkers maak je een plattegrond. Schrijf de namen van de kinderen erop met watervaste stift en de bookmarkers zijn herbruikbaar. Wanneer je kinderen dus verplaatst in de groep is het een kwestie van herplakken van de bookmarkers. Stop het papier in een showmap en je kan hem desgewenst uit de map halen en de plattegrond aanpassen.

Rekenen - de even en oneven straat

 

Op de bovenstaande foto mijn versie van de 'even en oneven straat'. Nu ook te downloaden op jufinger.nl.

zondag 24 augustus 2014

Inrichting/organisatie - potloden


Omdat het slijpen van potloden veel onnodige tijd kost heb ik een 'potlodensysteem' in de klas. Wanneer een punt op is of is afgebroken, wisselen de kinderen dit potlood om voor een potlood met een goede punt. Het 'oude' potlood stoppen ze ondersteboven in het ene potje en vervolgens pakken ze een nieuw potlood uit het potje met geslepen potloden. Aan het einde van de dag slijp ik alle ingeleverde potloden en zo is er geen effectieve leertijd verloren gegaan.

Inrichting/organisatie - hoofdtelefoons


Bij ons op school staan de groepscomputers op de gang. Mijn groep mag gebruik maken van drie van deze computers. Bij de deur van mijn klas heb ik een bakje staan met daarin drie hoofdtelefoons, een hoofdtelefoon voor elke computer. Wanneer een kind naar de computer gaat neemt hij of zij deze zelf mee en brengt deze ook weer terug naar het bakje na afloop. Het kost in het begin even tijd om kinderen dit aan te leren maar op deze manier worstel je niet met kabels die verstrikt raken en wanneer iets kapot gaat weet je direct wie verantwoordelijk is.

Inrichting/organisatie - kalenderklok

Tip: koop een kalenderklok voor in de klas. Meerdere mooie exemplaren te koop bij bol.com en nog betaalbaar ook!


zaterdag 23 augustus 2014

Inrichting/organisatie - knutselmandjes


In mijn klas heeft iedere tafelgroep een eigen knutselmandje. Dit mandje haalt de materiaalbaas op wanneer we een crea les hebben, of wanneer er tijdens een andere les materiaal nodig is. Ook deze mandjes hebben een kleurensticker zodat duidelijk is bij welke tafel het mandje hoort. 


In het mandje zitten lijmkwastjes, lijmstiften, scharen en een potje met kleuterlijm. Er is ook nog voldoende ruimte voor andere materialen die tijdens een crea les nodig zijn.

Inrichting/organisatie - viertafel

Bij ons op school werken wij in de klas met een viertafel. Iedere groep heeft een kleine tafel staan met daarop de materialen die nodig zijn tijdens de viermomenten. 


Op de tafel heb ik het volgende staan:
- In de grote doos zitten alle attributen die nodig zijn voor het vieren van een verjaardag. Ik heb er meerdere mutsen, brillen en buttons inzitten. Ook zitten er de verjaardagskaarten in. 
- Bovenop de doos liggen de kanjerpetten van Kanjertraining. Ze liggen voorin de klas zodat elk kind ze goed kan zien.  
- Als Protestants Christelijke basisschool werken wij met Trefwoord dus dit boekje ligt ook op de tafel. 
- Er staat een waxinelichthouder zodat we tijdens de gebedsmomenten een kaarsje kunnen branden. 
- Er staat een bakje met daarin de gebeden uit oudere versies van Trefwoord. Deze knip ik uit en lamineer ik zodat ik ze kan blijven gebruiken. Onder dit bakje staat een leeg bakje zodat de al gebruikte gebeden hierin kunnen.
- Er staat een spaarpot voor het zendingsgeld.
- Er ligt een calamiteitenplan met hier in een namenlijst, een lijst met telefoonnummers van ouders en het ontruimingsplan. 
- Er ligt een Loco quiz voor groep 3, met daarin vragen over verschillende onderwerpen. Iedere dag bespreken we een vraag en antwoord tijdens het kringmoment. 
- Er staat een boom (een sieradenboom te koop bij de Action) met daaraan de wasknijpers van de twee hulpjes van de dag.


Lezen - leesmateriaal in de klas


In mijn groep heb ik belachelijk veel leesmateriaal. Ik heb achter in de klas een boekenkast staan met daarin veel keuze in leesboeken, informatieboeken, prentenboeken en stripboeken. Voor in de klas heb ik de bovenstaande witte bakken staan. in de ene bak zitten alle leesboeken van de kern waar we mee bezig zijn. In de andere bak zitten verschillende andere boeken, die van mijzelf zijn. Er komen nog twee bakken bij; één met boeken uit onze schoolmediatheek en een bak met boeken uit de gemeenschappelijke bibliotheek van onze Brede School. De bakken staan voor in de klas zodat kinderen aan het begin van de dag, wanneer zij binnen komen, makkelijk een boek kunnen pakken en een ruime keuze hebben. De eerste tien minuten van de dag lezen we in de klas. Zo beginnen we de ochtend rustig en effectief.

vrijdag 22 augustus 2014

Rekenen - kieskast


In mijn klas heb ik een kieskast lezen en een kieskast rekenen. Op de foto hierboven is de kieskast rekenen te zien. 
Tijdens de cursus 'Groep onder de loep - groep 3' die ik vorig jaar mocht volgen, heb ik op vele vakgebieden tips gekregen. Één van de meest bruikbare tips was dat het belangrijk is om, vooral in het begin van groep 3, rekenen op een spelenderwijs aan te bieden. Dat is dan ook één van de redenen dat ik werk met deze kast. Na een klassikale les of het maken van het werkboek krijgen de kinderen van mij vaak nog een kwartier om uit deze kast te werken.


In de kieskast staan veel spelletjes zoals Bingo, Tiptop rekenen, Malle getallen, Piccolo en Loco. Ook heeft iedere tafelgroep een eigen lade (zie de foto hieronder).


In de lade zitten meerdere materialen:
* Een bakje met meerdere dobbelstenen voor verschillende spelletjes. Bij deze dobbelstenen geef ik een yahtzee bakje zodat de dobbelstenen niet alle kanten op rollen.
* Een bakje met twee kaartspelen. Hier kunnen kinderen meerdere spelletjes mee doen. Ik laat ze bijvoorbeeld het spel hoger/lager spelen. De kinderen trekken een kaart en het kind met de hoogste kaart mag alle kaarten houden. 
* Een kaart met daarop het spel 'vier-op-een-rij'. Met twee dobbelstenen rol je en het totaal aantal ogen teken je af op de kaart. De eerste die vier-op-een-rij heeft, heeft gewonnen. 
* Een kaart met daarop het spel 'dobbelsteen sommen'. Wederom rol je met twee dobbelstenen. Het totaal aantal ogen teken je af op de kaart. Je gaat door tot alle vakjes vol staan. 

In de komende maanden vul ik de lades met meer materiaal. Zo komen er bijvoorbeeld kralenlinialen, blokjes, fiches en meerdere spelletjes van jufshanna.nl bij. Bijvoorbeeld deze spelletjes over klokkijken en deze spelletjes over minsommen.

Inrichting/organisatie - toilet eend


Als ik ergens vies van ben, dan is het wel van de zogenaamde 'wc ketting'. Mijn maag draait zich al om bij het idee dat kinderen de ketting meenemen naar het toilet...
In het verleden heb ik met een stoplichtbordje gewerkt. Het bordje werd op rood gezet door het kind wanneer hij/zij naar het toilet ging. Wanneer een kind dit echter vergat was ik als leerkracht alsnog bezig met de organisatie van de toiletbezoeken.
Het idee voor de toilet eend kwam ik ergens tegen op Pinterest en nadat ik er afgelopen jaar mee gewerkt heb kan ik geen betere methode bedenken. 
Kinderen zetten de eend op hun eigen tafel wanneer ze het toilet bezoeken. Zo zie je in één oogopslag welk kind naar het toilet is en het probleem van meerdere kinderen tegelijkertijd op het toilet heb je ook niet meer. De eend zo nu en dan in een badje chloorwater en het is ook nog een stuk hygiënischer dan een ketting ;)

donderdag 21 augustus 2014

Inrichting/organisatie - uitdelen en inleveren van schriften

In mijn groep werk ik met een hele strikte organisatie en structuur. Ik denk hier lang over na, kijk voor tips bij andere leerkrachten en ik speur het internet af. 

Afgelopen schooljaar ben ik in groep 3 gestart met een vaste routine als het gaat om het uitdelen en inleveren van werkboeken en schriften. Het lijkt een simpel iets, maar hierdoor gaan de leswisselingen in mijn groep veel gemoedelijker en sneller dan voorheen. 



Op de bovenstaande foto is een tafelgroep te zien in mijn klas. Op elke tafelgroep staat een plantje met daarop een kleurensticker. Zo weten de kinderen in welke groep zij zitten. In de witte bak (waar dezelfde kleurensticker op zit als op het plantje) zitten alle werkboeken en schriften die op de dag gebruikt moeten worden. Ik leg ze hier in volgorde in; onderop het laatste vak van de dag, bovenop het eerste vak. Zo is het gemakkelijker voor de materiaalbaas om de te gebruiken schriften te pakken en uit te delen. 


Wanneer we klaar zijn met de les nemen de materiaalbazen de schriften en brengen deze naar de inleverkast (zie de foto hierboven). Elk vak heeft een eigen lade. Hier stoppen de materiaalbazen de schriften in. Zo kan ik na schooltijd de stapels schriften uit de lades halen en nakijken. Wanneer ik deze heb nagekeken verdeel ik ze weer over de juiste groepen. Dit doe ik in brievenbakken die ik wederom op kleur een sticker heb gegeven (zie de onderstaande foto). Zo kan ik ze op de eerstvolgende schooldag weer gemakkelijk verdelen over de juiste witte bak.


Het klinkt allemaal misschien in eerste instantie omslachtig, maar het werkt efficiënt en vlug in mijn groep.

Lezen - handig hulpmiddel t.b.v. boekpromotie


Deze tip heb ik eerder al op Twitter gezet, maar hier geef ik hem nog een keer: IKEA heeft een servettenhouder die perfect te gebruiken is in de klas voor boekpromotie. Plaats er een voorleesboek in, of juist een leesboek dat je extra in het zonnetje wil zetten. Voor 1.99 euro per stuk is het een koopje!

Rekenen - posters 'stappen van 2'


Eerder heb ik een blog geplaatst met daarin 'stappen van 10' rekenposters en een blog met daarin 'stappen van 5' rekenposters. In deze blog vind je dezelfde posters, alleen dan met stappen van 2. Uiteraard niet met handen maar met sokken.

Je kan de posters hier vinden. 

woensdag 20 augustus 2014

Klassenmanagement - to do list (prioriteiten stellen)


Halverwege het schooljaar zie ik het steeds vaker om me heen gebeuren: collega's die verzuipen in taken en klusjes. Het grootste probleem is dan vaak dat zij moeite hebben met het stellen van prioriteiten. Wat is écht belangrijk? Moet dit nu af? Daarom heb ik een 'to do' format gemaakt en ik heb daarbij gebruik gemaakt van de prioriteitenmatrix van Eisenhouwer. Door dit formulier te gaan gebruiken als to do list leer je steeds beter prioriteiten te stellen en keuzes te maken. 

Je kan het document hier vinden. 

Inrichting/organisatie - materiaalbaas



Sinds vorig jaar werk ik met materiaalbazen in de groep. Per tafelgroep (in mijn groep zijn dit er vijf) is er één materiaalbaas die verantwoordelijk is voor alle materialen van de tafelgroep. Denk bijvoorbeeld aan knutselmateriaal en schriften. Ik maak gebruik van de kaartjes met rollen van coöperatief leren die juf Inger gemaakt heeft. Op de kast heb ik een kleine boom staan (oorspronkelijk een sieradenboom, te koop bij de Action) met daarop, met wasknijpers, de materiaalbazen van deze week. In twee bakjes die hiernaast staan zitten de knijpers van kinderen die al geweest zijn en de knijpers van kinderen die nog mogen. Op de foto hierboven is een schema te zien. Dit schema is het rooster waarop ik kan zien welk kind aan de beurt is om materiaalbaas te zijn. 

Het rooster kan je hier vinden. 

Rekenen - posters 'stappen van 5'


Eerder heb ik een blog geplaatst met daarin 'stappen van 10' rekenposters. In deze blog vind je dezelfde posters, alleen dan met stappen van 5. Wederom zodat zwakke rekenaars en beelddenkers een visueel hulpmiddel hebben tijdens de rekenlessen. 

Je kan de posters hier vinden. 


dinsdag 19 augustus 2014

Inrichting/organisatie - computergebruik

In een eerdere blog liet ik al het grote whiteboard in mijn groep zien, die zo mooi is gemaakt door mijn vriendinnetje, en tevens leerkracht, Marieke. In mijn groep heb ik nog een whiteboard en lange tijd wist ik niet wat ik hiermee wou. Tot ik me bedacht dat ik de organisatie rondom het gebruik van de groepscomputers beter zou willen regelen, en zo zijn Marieke en ik samen gaan brainstormen. Het uiteindelijke resultaat is op de foto hieronder te zien. 


Het idee is dat de kinderen in een tabelvorm kunnen aflezen wie er op dat moment op de computer aan het werk zijn, wie er nog moeten, en welke opdracht er gedaan kan worden. Bij de foto's hieronder geef ik een kleine uitleg. 

Ik heb drie groepscomputers. Daarom zijn er drie groepen met kinderen. Ieder kind heeft een eigen naamkaartje met een magneet, zodat zij deze makkelijk kunnen verplaatsen. 

Er zijn drie vakken met daarin de computerprogramma's die kinderen die week moeten doen. Ik kan ervoor kiezen de kinderen drie keer of minder per week op de computer te laten werken. Zo kunnen kinderen op maandag al zien wat ik van hen verwacht qua computerwerk. Dit kan dus bijvoorbeeld ook drie keer Zoem, of twee keer Bloon zijn. 


Hoe werken de kinderen met het bord?


De kinderen die op de computer aan het werk zijn plaatsen hun naamkaart op de lijn. Zo kunnen alle kinderen zien dat de computers bezet zijn.

Wanneer een kind geweest is, plaats hij of zij het naamkaartje in het volgende vak. Het naamkaartje staat nu in het vak van Bloon, dus deze opdracht heeft dit kind afgewerkt. Het volgende kind plaats het naamkaartje op de lijn en zo is dus duidelijk dat er één kind al is geweest en dat er een kind bezig is. We werken dus langzaamaan naar beneden op het bord.

Wanneer ieder kind in het eerste vak staat (in dit geval is iedereen op Bloon geweest), starten ze met het volgende vak. Zo werken we door tot iedereen in het laatste vak staat en ze dus allemaal alle programma's hebben afgewerkt. 

Door kinderen in groepen te verdelen zorg je er als leerkracht voor dat elke groep zelf verantwoordelijk is voor de doorloop in hun groepje. In het verleden werkte ik met één grote groep maar dan ben je al snel als leerkracht bezig met het regelen van het computergebruik. Het idee is nu dat kinderen dit zelf gaan doen.

Spelling - letterbord



Komend schooljaar mag ik de cursus 'Zo leer je kinderen lezen en spellen' volgen.
In deze methodiek wordt gesproken over het gebruik van een letterbord in groep 3. In dit filmpje zie je een korte uitleg hoe dit letterbord werkt. 
Op de bovenstaande foto zie je het door mijzelf gemaakte letterbord. Ik heb hiervoor mijn eigen letterkaartjes gebruikt. Ik heb deze op zwart karton geplakt, uitgeknipt en vervolgens gelamineerd. Hetzelfde heb ik gedaan met de categoriekaarten die je hier kan vinden. Vervolgens heb ik de kaartjes op dezelfde manier als op het filmpje op een groot karton geplakt.

Rekenen - flitskaarten

 


Behalve letters flitsen, flits ik ook vaak cijfers in groep 3. Ik heb flitskaarten gemaakt van 1 t/m 20 in de schrijfcijfers. Ook zitten er een paar lege kaarten
bij. Die heb ik meerdere keren uitgeprint en gelamineerd. Zo kan ik er met een whiteboard stift ook andere cijfers op schrijven en flitsen. 



Je kan de flitskaarten hier vinden.

maandag 18 augustus 2014

Inrichting/organisatie - aankleding van de klassendeur


Aan het begin van een nieuw schooljaar maak ik graag iets om de kinderen mee welkom te heten. Dit jaar heb ik gekozen voor harten met de tekst 'van harte welkom in groep 3'. Op de foto hierboven is te zien hoe mijn klassendeur er nu dus uitziet. Ik ben er zelf erg blij mee en ik hoop de kinderen ook! 

Mocht je interesse hebben de harten zelf te maken dan kan je mijn format hier vinden.  

Tip: het lettertype (schoolkx_new) dat ik gebruikt heb kan je hier op jufinger.nl vinden en downloaden.

Rekenen - getallenlijn tot 100


Toen ik vorig schooljaar een start maakte in groep 3 was ik nog niet in het bezit van een getallenlijn tot 100. Tijdenlang ben ik op zoek geweest. Ik wou een getallenlijn die op mijn raam te plakken was, eentje met de schrijfcijfers en ik wou er graag een die voor iedereen snel te begrijpen was. 
Omdat ik uiteindelijk niet vond wat ik zocht ben ik zelf een getallenlijn gaan maken. Van mijn collega, die een cursus beelddenken had gedaan, kreeg ik de tip dezelfde vijfstructuur als een rekenrek te gebruiken. Op de foto hierboven is het eindresultaat te zien. 

Ik heb de bestanden de namen 'wit' en 'rood' gegeven. Als vanzelfsprekend kopieer je de bestanden met de naam 'wit' op wit papier en de bestanden met de naam 'rood' op rood papier. Het verstandingste is om dit op a3 papier te doen zodat de kinderen het ook van verder weg kunnen zien.

Je kan de bestanden hier vinden.

Klassenmanagement - checklist start van het schooljaar



Er zijn al meerdere leerkrachten die een checklist voor de start van het schooljaar online hebben staan. Hier zijn bijvoorbeeld die van juf Nazia en juf Anja.
Mijn checklist is zonder inhoud, maar ik deel hem toch graag. De indeling werkt prettig en overzichtelijk. Als je wil kan je dit document dus gebruiken om je eigen checklist in te plaatsen. 

Je kan het schema hier vinden.

zondag 17 augustus 2014

Rekenen - posters 'stappen van 10'


Wat kunnen wij veel leren van Amerikaanse en Engelse leerkrachten (en dan vooral; waaaaar halen ze de tijd vandaan?!). Inspiratie alom en zo ben ik dus ook op dit idee gekomen. 
In mijn groep 3 heb ik gemerkt dat kinderen heel veel baat hebben bij het visueel maken van de leerstof. Vooral zwakkere rekenaars zien graag de stappen van de telrij. Zo kwam ik ook dit idee tegen op deze site. Wederom zonder het te gebruiken materiaal. En daarom heb ik deze posters zelf gemaakt. Stappen van 10, van 10 tot 100.

Je kan de posters hier vinden.

Lezen - letterkaartjes

Je kan ze al overal vinden en downloaden maar perfectionistisch als ik ben maak ik ze ook graag op mijn eigen manier; letterkaartjes. Te gebruiken om mee te flitsen, op te hangen in de klas of voor het spelen van letterspellen. 

Je kan de letterkaartjes hier vinden.

Rekenen - spel m.b.v. de AH mini's


Wat de doen met een bak vol AH mini's? Dankzij een pin op Pinterest kwam ik op een idee omschreven op deze blog. Helaas kan je daar het te gebruiken materiaal niet downloaden. Daarom heb ik dit zelf gemaakt. Toevallig heb ik alle mini's in mijn bezit, dus ik heb deze allemaal in een prijslijst geplaatst. 
Het idee is dat kinderen boodschappen doen bij elkaar en zelf betalen met euromunten. Het is dus een leuke introductieopdracht wanneer je de euromunten in groep 3 gaat aanbieden. Je kan dit op gegeven moment uitbouwen naar betalen met briefjes, betalen met zo min mogelijk briefjes en/of muntjes of meer dan vijf items tegelijkertijd kopen. Op de blog staat ook de tip voor het noteren van het bedrag op de boodschappen zelf. Ik ga het eerst uitproberen zonder dit te doen. Zo worden de kinderen gedwongen de prijslijst tabel te leren aflezen.

Je kan de prijslijsten hier vinden.

zaterdag 16 augustus 2014

Klassenmanagement - weekschema


Bij ons op school werken we vanaf groep 3 met een weekschema. In groep 1 en 2 werken de kinderen met een planbord. Omdat de kinderen in groep 3 aan het begin van het jaar (over het algemeen) nog niet kunnen lezen hebben wij de afspraak in groep 3 vanaf januari te starten met het gebruik van een weekschema. Tot die tijd staan de moet- en magtaken op het whiteboard (zie dit artikel op mijn blog). 
Bij ons op school werken we met een vast format. Dit format is voor groep 3 net wat anders. Op de eerste pagina staat in een tabel wat er per dag gedaan moet worden. In de grijze kolom staan de magtaken van de week. Kinderen zetten een kruis bij datgene wat ze gedaan hebben.
Op de tweede pagina vullen de kinderen in wat er goed en minder goed ging. Dit doen ze aan het einde van iedere dag. Kinderen mogen in de eerste maanden kiezen om het op te schrijven of te tekenen.
Onderaan de tweede pagina heb ik als leerkracht de mogelijkheid bij te schrijven waar ik kinderen extra bij zou willen ondersteunen. Zo weten kinderen ook waar we de komende week extra tijd aan gaan besteden. 
De kinderen bewaren het weekschema in een mapje in hun lade. 

Het weekschema kan je hier vinden.  

Let op: Het document ziet er vreemd uit in Google Drive. Na het downloaden van het bestand zie je hem wel volledig. 

Inrichting/organisatie - poster t.b.v. het inleveren van het gemaakte werk


Via Pinterest (natuurlijk!) kwam ik een foto tegen van een poster met daarop de regels voor het inleveren van het werk. Ik merk dat kinderen vaak hun werk overhaast inleveren zonder het goed te controleren. Met deze poster ga ik dat probleem niet tegen, maar ik geef wel een extra waarschuwing. 
Ik heb een eigen versie gemaakt omdat ik graag dezelfde vormgeving van posters in mijn klas heb hangen. 

Je kan de poster hier vinden.

Klassenmanagement - klassenregels


In mijn groep gelden, zoals in elke klas, regels. Deze regels bespreek ik aan het begin van het schooljaar met de kinderen. De regels zijn specifiek geschreven op mijn groep, mijn lokaal en onze school. Er zitten daardoor ook regels bij die voor andere leerkrachten niet van toepassing zijn. Toch wil ik de regels graag delen. Ik heb ze, voor een eventuele invaller, altijd duidelijk aanwezig in mijn groepsmap zitten. 

Je kan de klassenregels hier vinden.

vrijdag 15 augustus 2014

Klassenmanagement - kijkwijzer zorg


In mijn groepsmap heb ik naast mijn groepsrooster een 'kijkwijzer zorg' zitten. Hier staan de specifieke zorgbehoeften van kinderen op. Dat kan zijn op het gebied van rekenen, lezen of schrijven, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om tempo, werkhouding en zelfvertrouwen. In het schema spreek ik bij rekenen en lezen van 'A' (instructie afhankelijke groep) en 'P' (plusgroep).
Door dit schema duidelijk zichtbaar in mijn map te plaatsen is het voor mij, maar ook voor een eventuele invaller, duidelijk waar op gelet moet worden bij specifieke kinderen.

Je kan de kijkwijzer hier vinden.

Klassenmanagement - groepsrooster



Toen ik begon met de voorbereiding van mijn eerste jaar groep 3 in de zomer van 2013 liep ik al snel tegen het probleem van het groepsrooster aan. Na een aantal jaar juf te zijn geweest van groep 1 en 2 kon ik in groep 3 niet goed uit de voeten met het kleuterrooster.
Ik was op zoek naar een praktisch rooster dat ik op een makkelijke manier in mijn groepsmap kon plaatsen en kon gebruiken. 
Na een oproep op Twitter kreeg ik erg veel reacties en mailtjes met voorbeeldroosters. Dankzij deze inspiratie heb ik een, voor mij perfect, groepsrooster gemaakt. Ook komend jaar zal ik deze gaan gebruiken. 
Ik print het rooster op a3 papier uit, zodat ik voldoende plek heb om bij te schrijven. 

Je kan het voorbeeld rooster hier vinden. 

Rekenen - Doelenposters groep 3



Naar aanleiding van de VLL doelenposters van jufinger.nl was ik ook op zoek naar doelenposters voor rekenen. Deze kon ik echter niet vinden en ik heb ze dus zelf gemaakt voor groep 3. Ik hang de poster van het blok waar we mee bezig zijn op de deur van de groep, zodat ouders en kinderen kunnen zien waar we mee bezig zijn in de groep. Let op, het zijn de doelen die beschreven zijn in de rekenmethode Alle Telt.

Je kan de posters voor blok 1 t/m 6 hier vinden.

donderdag 14 augustus 2014

Spelling - Dagelijks dictee

 

Vanaf kern 2 neem ik een dagelijks dictee af in mijn groep 3. 
Tijdens kern 1 doe ik dit nog in het klikklakboekje, maar vanaf kern 2 krijgen ze van mij een dicteeschrift. 
In dit artikel van Marcel Schmeier staat beschreven waarom het van wezenlijk belang is dagelijks een dictee af te nemen. 
Elk dictee bestaat uit acht woorden. Je kan zelf inschatten of je deze allemaal af kan nemen of maar een aantal woorden.
Tijdens kern 12 staan er veel dictees in de handleiding van Veilig Leren Lezen dus tijdens deze dagen heb ik geen dictees gemaakt. 

Je kan de dictees van kern 2 t/m 12 hier vinden 

Inrichting/organisatie - Gebruik van het whiteboard in groep 3


Schooljaar 2014/2015 gaat bijna weer van start. Ieder jaar ben ik al vroeg bezig met de organisatie van mijn klas. Dit jaar wederom groep 3.

In mijn groep heb ik de luxe in het bezit te zijn van drie whiteboards. Twee hiervan zie je op de bovenstaande foto. Mijn doel is om elk bord zo efficiënt mogelijk in te delen. 
Dankzij mijn lieve vriendin (en tevens leerkracht) Marieke is dit gelukt. Zij heeft het geduld gehad de tape te plakken en het oorspronkelijke idee is ook van haar. 

Op het linkerbord plaats ik het rooster van de dag. Dit doe ik met behulp van de dagritmekaarten van juf Inger.
Hiernaast heb ik een kolom met daarin 'ik maak' geplaatst (hier schrijf ik wat de kinderen moeten maken tijdens deze les) en een kolom met 'ik leer'. Dit doe ik zodat het doel van de les voor de leerlingen en voor mij als leerkracht kort en duidelijk beschreven staat. Zo word ik gedwongen iedere ochtend goed na te denken over het doel van de les. 

Op het rechterbord staat de kalender. Ik zet hier verjaardagen en bijzondere gebeurtenissen op. Ik merk dat kinderen het prettig vinden duidelijk te weten wanneer er iets op de planning staat. Met een magneet geef ik aan op welke dag we zijn. Bovenaan de kalender staan de dagen van de week in verschillende kleuren aangegeven. De kinderen kennen deze kleuren nog van de kleutergroepen. 
Onderaan het rechterbord staan twee kolommen met 'moet taak' en 'magtaak'. Bij ons op school werken we met weektaken. Dit is echter nog niet haalbaar in het begin van groep 3 en wij hebben ook geen planbord. Daarom is dit mijn oplossing. Kinderen zien dus zo wat er af moet en wat af mag.