donderdag 14 augustus 2014

Inrichting/organisatie - Gebruik van het whiteboard in groep 3


Schooljaar 2014/2015 gaat bijna weer van start. Ieder jaar ben ik al vroeg bezig met de organisatie van mijn klas. Dit jaar wederom groep 3.

In mijn groep heb ik de luxe in het bezit te zijn van drie whiteboards. Twee hiervan zie je op de bovenstaande foto. Mijn doel is om elk bord zo efficiënt mogelijk in te delen. 
Dankzij mijn lieve vriendin (en tevens leerkracht) Marieke is dit gelukt. Zij heeft het geduld gehad de tape te plakken en het oorspronkelijke idee is ook van haar. 

Op het linkerbord plaats ik het rooster van de dag. Dit doe ik met behulp van de dagritmekaarten van juf Inger.
Hiernaast heb ik een kolom met daarin 'ik maak' geplaatst (hier schrijf ik wat de kinderen moeten maken tijdens deze les) en een kolom met 'ik leer'. Dit doe ik zodat het doel van de les voor de leerlingen en voor mij als leerkracht kort en duidelijk beschreven staat. Zo word ik gedwongen iedere ochtend goed na te denken over het doel van de les. 

Op het rechterbord staat de kalender. Ik zet hier verjaardagen en bijzondere gebeurtenissen op. Ik merk dat kinderen het prettig vinden duidelijk te weten wanneer er iets op de planning staat. Met een magneet geef ik aan op welke dag we zijn. Bovenaan de kalender staan de dagen van de week in verschillende kleuren aangegeven. De kinderen kennen deze kleuren nog van de kleutergroepen. 
Onderaan het rechterbord staan twee kolommen met 'moet taak' en 'magtaak'. Bij ons op school werken we met weektaken. Dit is echter nog niet haalbaar in het begin van groep 3 en wij hebben ook geen planbord. Daarom is dit mijn oplossing. Kinderen zien dus zo wat er af moet en wat af mag.

6 opmerkingen:

 1. Ziet er strak uit zeg! Waarmee heb je de zwarte lijnen zo mooi recht gekregen? Tape of magneetplakband?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is PVC tape van de Action. Je kan het daar bij de klusspullen vinden. Te koop in een pakket met meerdere kleuren (oa rood, blauw, geel en zwart), en het zijn rolletjes zo groot als plakbandrollen. Is ook goed verwijderbaar nadien. 99 cent voor een pakket van 6 rollen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet je toevallig de maten nog van de vakjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, sorry, echt geen idee. Kwestie van meten; meten van de tape, meten van het bord en dan berekenen hoeveel ieder vakje moet zijn.

   Verwijderen
 4. Waar heb je dat mooie lettertype gevonden? En/of wil je de kaartjes 'Ik maak/Ik leer/Moet taak/Mag taak' ook delen?

  BeantwoordenVerwijderen