zondag 4 september 2016

Klassenmanagement - Inval- en calamiteitenmap


Vanaf de eerste schooldag van dit nieuwe schooljaar doe ik mee met de 'Terug naar school fotochallenge 2016' van Juf-Stuff.
Één van de foto's die ik moest maken was die van mijn leerkrachtenmap en dus plaatste ik de bovenstaande foto. Omdat ik ontzettend veel reacties en vragen kreeg naar aanleiding van deze foto schrijf ik nu dit bericht. 

Op de foto is mijn grote klassenmap te zien met het rooster (op A3 papier zodat ik een goed overzicht heb), de plattegrond van de groep (zodat iedereen die in de groep is weet welk kind waar zit) en mijn inval- en calamiteitenmap (het zwarte mapje op de foto). Over dit laatste kreeg ik veel vragen en opmerkingen. Wat staat er in? Waarom ligt het mapje daar? Waarom is de grote map niet voldoende? In dit bericht ga ik proberen daar antwoord op te geven.

Inmiddels werk ik al heel wat jaar op mijn huidige school en heb ik dus een vaste plek. Toch ben ik al die tijd ook lid van de Facebook groep 'invallers in het basisonderwijs' en lees ik vaak de berichten op deze site. Regelmatig komen er namelijk goede tips langs die ook voor collega's met een vaste plek handig zijn om te weten. Één van die tips was dat het erg belangrijk is dat de vaste leerkracht de klas zo achterlaat dat er ten alle tijden een andere leerkracht de groep over zou kunnen nemen. Ik zou zomaar ziek kunnen raken en er een moment niet zijn. Voor een dag is dit te overzien, maar bij langdurige afwezigheid is het belangrijk om een goede basis in je groep te hebben welke langere tijd kan worden overgenomen door een invaller. Een van de dingen die ik daarvoor doe is dat ik mijn groepsroosters van vakantie tot vakantie maak. Die print ik nog niet uit maar zijn wel digitaal beschikbaar. Daardoor kan de invaller dus terugvallen op mijn planning. 

De map heet niet voor niks de inval- en calamiteitenmap. Naast materialen voor de invaller is het ook de map die ik mee naar buiten neem zodra het alarm klinkt. Zo zit er de namenlijst en alle noodnummers van iedere leerling uit mijn groep in. Deze nummers zitten ook in de leerkrachtenmap, maar op deze manier heb je de nummers ook bij de hand als je op het plein staat zonder dat je de grote map mee moet nemen. Als we een excursie hebben neem ik de kleine map ook altijd mee want deze past goed in een tas. 
Het ontruimingsplan van de school zit ook in de map. Als er een brandoefening is hebben we het plan goed bij de hand maar ook voor de invaller is te lezen hoe het bij ons op school werkt als het alarm klinkt. Omdat het een belangrijke map is, voor de vaste leerkracht en voor een invaller, ligt het mapje op een duidelijke plek zodat het zo mee te nemen of in te zien is.

Naast de namenlijst, noodnummers en het ontruimingsplan zitten er nog een aantal andere dingen in de map. Zo zitten er drie A4tjes in met de voornaamste regels van de groep. Niet te veel leeswerk, want als invaller wil je kort en bondig weten wat de belangrijkste afspraken in de klas zijn. Daarnaast stop ik er de verschillende groepsplannen en groepsoverzichten in maar ook mijn 'kijkwijzer zorg'. Dit bestand heb ik ooit gemaakt om in een oogopslag te kunnen zien welke kinderen op welk gebied zorg nodig hebben. Door dit voorin de map te stoppen kan de invaller direct zien welke kinderen opvallend zijn in bijvoorbeeld hun werkhouding, zelfvertrouwen of het verwerken van prikkels. Door dit niet in een verhaal op te schrijven scheelt dit de invaller heel veel tijd. 
Ten slotte, niet geheel onbelangrijk, zit er een uitdraai in met alle verjaardagen van de kinderen. Het zou heel jammer zijn als een invaller de verrassing krijgt dat een kind zijn/haar verjaardag blijkt te vieren op een invaldag...

2 opmerkingen:

  1. Handige tips, het is dan goed georganiseerd voor jezelf, maar ook voor een invaller. Hier kan ik wel wat mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Duidelijke uitleg van deze zeer aanbevelenswaardige aanpak. Mijn compliment daarvoor. De invaller zal je dankbaar zijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je als vaste leerkracht een dergelijke map regelmatig actualiseert, maar misschien is dit een overbodige opmerking.

    BeantwoordenVerwijderen